Deri, hayatımızın birçok alanında çok farklı şekillerde kullandığımız bir madde olarak yer alıyor. En yaygın kullanım alanı giyim sektörü olsa da, bunun yanında ilaç sanayi, ısınma ve sanat gibi alanlarda da kullanıldığını görebiliriz. Derinin bu kadar farklı şekillerde kullanılabilmesinin sebeplerinden biri şüphesiz çok çeşitli şekillerde elde edilebilir olmasıdır. Bu da akla deri çeşitleri nelerdir sorusunu mutlaka getiriyor.

Derinin çeşitli olmasında birçok etken bulunuyor. Hangi hayvandan alındığı ve hayvanın hangi bölgesinden alındığı gibi çok küçük detaylar bile derinin kalitesini etkileyen unsurlardır. Hayvanların sırt, boyun, bacak ve etek gibi kısımlarından elde edilebilir. En kaliteli deri çeşitleri hayvanların sırt bölümlerinden alınmaktadır. Farklı kısımlardan elde edilen ve farklı işlemlere maruz kalan deri çeşitlerinin özellikleri de doğal olarak farklı oluyor.

Deri Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?

Derilerinin çeşitli şekillerde olmasının sebebini hayvanlardan alındığı yerle alakalı olduğunu söylemiştik. Buna ek olarak çeşitlendirilmesi, alınan derinin işlenme şekline bağlı olarak da farklılaşıyor. İşlenme kısmında farklı adımlar uygulanmasının sebebi de ne için kullanılacağıyla ilgilidir. Aşağıda bazı deri çeşitlerini maddeler halinde görebilirsiniz:

  • Vidala
  • Yağlı Deri
  • Glase
  • Rugan
  • Süet
  • Nubuk
  • Napa
  • Florantik
  • Vejetal

Bu deri çeşitleri kullanım alanlarına göre üretilirler ve özellikleri de gördükleri işlem açısından farklılaşmaktadır. Örneğin napa deriler, sırça yüzü düzgün ve giysilik derilerdir. Nubuk derilerin ise sırça yüzlerinin zımparalanmış olması gerekiyor. Buna karşılık süetlerin ise et yüzleri fırçalanmıştır.

En Kaliteli Deri Hangisidir?

Derilerin kalitesi genel olarak işlenmemiş ham haline göre belirlenir. Bulabileceğiniz en kaliteli deri çeşidi bu yüzden “full grain leather” denilen tüm tanecikli derilerdir. Bu tür derilerin kaliteli deri olarak sınıflandırılmasının sebepleri oldukça basittir. Öncelikle derinin en sağlam tabakası olduğu için insan gücüyle yırtılamayacak bir dayanıklılığa sahiptir. Doğal olarak bu durum tüm tanecikli derileri diğer çeşitlere göre de daha sağlam ve dayanıklı yapmaktadır. Hava gözenekleri tüm tanecikli derilerde diğerlerine göre daha fazla olduğu için nem tutma konusunda da avantaj sağlarlar. Böylece deri üzerinde mantar ve küf oluşumu çok daha zor hale gelmektedir.

Kaliteli Deri Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli derinin anlaşılması için halk arasında kullanılan birçok yöntem bulunuyor. Bunlar kulaktan kulağa aktarılan bilgiler olduğundan bazıları yanlış ve bazıları da tam olarak doğru değildir. Örneğin hakiki derinin yanmayacağı tam olarak doğru bir bilgi değildir. Deri de yanabilen bir maddedir ancak kaliteli deri alev almadan yanar, yani ateşi uzaklaştırdığınızda kendi kendine söner. 

Hakiki derilerde, özellikle tüm tanecikli derilerde kullanımla birlikte kararmalar ve kendine has patikalar oluşur. Zaten daha öncesinden de derinin alındığı canlının yara, ısırık gibi yaşam izlerini taşıdığı görülebilir. Kaliteli olmayan derilerde ise bu tür izler yoktur, üretim aşamasından dolayı oluşan tekdüze desenlere sahiptirler.